Blog

Blog, hírek, információk


KönyvelésCégalapítás / HitelközvetítésPályázatírás / Kapcsolat / Blog

A Könyvelés Blog szándékaink szerint fontos/érdekes/aktuális információkkal kívánja ellátni olvasóit könyvelés, cégalapítás, hitelfelvétel, pályázatírás témákban.

Boldog Új Évet Kívánunk! Könyvelés blog, könyvelő.Minden kedves olvasónknak
Boldog Új Évet Kívánunk!

FEKETELISTA
Még elkerülheti, hogy vállalkozása szerepeljen a NAV feketelistáján

Új feketelistával bővül a NAV honlapja 2017. októberében.

Ne legyen rajta! Könyvelés blog, könyvelő.Azoknak a vállalkozóknak az adatait teszik közzé, akik több mint kétszer egymást követően nem nyújtják be áfa-bevallásukat. Érdemes tehát mielőbb pótolni az elmaradást, ha valaki nem akar felkerülni a listára.

Az adatokat a szeptember 20-ai határidőt követően hozzák nyilvánosságra. Az adatok tartalmazzák a gazdálkodó nevét, illetve elnevezését, lakóhelyét, székhelyét, telephelyét, adószámát, ha a rájuk vonatkozó – havi, negyedéves, vagy éves – áfa bevallásukat több mint két egymást követő bevallási határidőn belül nem teljesítik.

Érdemes a pótlással elkerülni a listán való szereplést, illetve az üzleti partnerek negatív ítéletét.

Cégkapu regisztráció – Egy feladat, amelyet a vállalkozásoknak haladéktalanul el kell végezniük

Újabb lépés az elektronikus ügyintézés területén

Cégkapu regisztráció Könyvelés blog, könyvelő.Az ügyfélkapun keresztül magánszemélyként már számtalan ügyet el tudunk az íróasztalunk mellől intézni. A cikkemben azzal a jogos feltételezéssel élek, hogy a vállalkozás képviselője rendelkezik ügyfélkapuval, amennyiben ez mégsincs így, akkor létesíteni kell egyet. Az ügyfélkapu létrejöttének első lépése a regisztráció, amelyhez mindössze két dolog szükséges, meg kell adnunk az egyedi felhasználói nevünket és e-mail címünket [1],amelyre kapjuk az egyszeri belépési kódot. Ez követően a rendszer navigál bennünket.

Gazdálkodó szervezeteknek 2018. január 1-től kötelező a Cégkapu [2] használata, amelyen keresztül a vállalkozások online intézhetik ügyeiket, hasonlóan az Ügyfélkapuhoz (ahol magánszemélyként és egyéni vállalkozóként tehetjük ugyanezt). Az online ügyintézés előfeltétele, hogy a már működő vállalkozások kezdeményezzék Cégkapu regisztrációjukat. (Az újonnan alakuló vállalkozások esetében a Cégkapu regisztráció része az alapítás folyamatának.) Ehhez semmi másra nincs szükségük, mint a cég képviseletére jogosultaknak Ügyfélkapun keresztül történő hozzáférésre.

A Cégkapu regisztráció kezdő lépése, hogy a cég képviselője vagy a meghatalmazottja bejelentkezik a https://cegkapu.gov.hu  címre, majd kiválasztja a regisztrálandó cég cégformáját, megadja a szükséges adatokat. A rendszer végrehajtja a szükséges ellenőrzéseket, és visszaigazolja annak eredményét.

A regisztrációt 2017. augusztus 30-ig [3] kell elvégezni, használata január 1-től kötelező. A törvény azonban biztosít felkészülési időszakot, év végéig a regisztráció hátrányos jogkövetkezmények nélkül megtehető.

A működésével kapcsolatos feladatok, tapasztalatok összegzésére visszatérünk!

[1] Ezt 2016. január 1-jét követően kiállított személyi okmányok birtokában elektronikusan is kezdeményezhetjük, ennek hiányában személyesen az okmányirodánál igényelhetjük.
[2] Az elektronikus ügyintézés részletszabályairól szóló 451/2016. (XII. 19.) Korm. rendelet 89-91. §-a.
[3] 2015. évi CCXXII. törvény az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól - 62. Átmeneti rendelkezések 108 § (6) bekezdés.

Itt a nyár, a szabadság – avagy a könyvelő is ember!

A könyvelő is ember Könyvelés blog, könyvelő.

Szabadságra mehet a könyvelő is, de nem bármikor. Egy hónap egybefüggő szabadságról, kikapcsolódásról például nem is álmodhat. Az biztos, hogy a havi két legfontosabb – 12-i és 20-i –  bevallási határidők előtt dolgoznia kell. Ezekből a határidőkből az következik, hogy legfeljebb két hét szabadságot engedhet meg magának, és az is legfeljebb 20-át követően kezdődhet. Az alábbi vicc biztosan nem igaz a könyvelőkre:

– Drágám, már évek óta nem voltunk nyaralni. Miért nem veszel ki végre két hét szabadságot?
– Nem akarok olyan sokat távol lenni a munkahelyemről.
– Miért? Nélküled nem boldogulnának?
– De, igen, és nem akarom, hogy erre rájöjjenek.

A könyvelő munkáját naponta, folyamatosan végzi, azonban tevékenységének vannak specialitásai, munkabeosztását meghatározzák az adózási határidők és az ügyfelek speciális igényei,  az ellenőrzések. És a könyvelési anyagot az 5. munkanap előtt nem kapjuk meg. (Hallottam olyan esetről is, amikor az áfa bevallás napján küldte el az ügyfél a számláit.)

Hogyan tud időt szakítani minderre? A „sehogy” nem elfogadható válasz, azonban a „nagyon nehezen” tükrözi a valóságot. Az adónaptár kijelöli a sarkpontokat, mikor lehet szabadideje, és ezt rajta kívül a családja is tudja és tolerálja. A hozzátartozók és a barátaik kéréseiket automatikusan visszafogják, és a lehetőségekhez igazítják. Akinek könyvelő, könyvvizsgáló barátja és ismerőse van, tudja, hogy az éves és a havi bevallások időpontjában csak „halaszthatatlan” ügyekkel zavarjuk őket. Saját fülemmel hallottam egyik ismerősöm gyerekétől, hogy a zeneiskolai záróvizsga időpontját közölte az édesanyjával, és rögtön hozzátette, persze, erre te nem tudsz eljönni, dolgoznod kell.

Természetesen mint mindenre, erre is létezik megoldás a könyvelési szolgáltatást végzők között,  együttműködés, egymás kölcsönös helyettesítése. Bár – az igazsághoz hozzátartozik -, hogy erre még nem láttam példát. Valószínű, hogy nem könnyű egymás rendszerének áttekintése, és az ügyfelek „elcsábításának” lehetősége is fennáll.

Miben segíthetjük ügyfélként könyvelőnket? Első lépésként tartsuk be a szerződésben rögzített leadási határidőket, és e jó tettünk helyébe biztosan jót várhatunk.

Légy körültekintő!

Légy körültekintő! Könyvelés blog, könyvelő.Autóvezetőként tudom, hogy a közlekedésben a legfontosabb alapelv, a bizalmi elv. Eszerint minden közlekedésben részt vevő számíthat arra, hogy a közlekedési szabályokat rajtunk kívül mások is megtartják. Tudjuk azonban, hogy ez nincs minden esetben így, ezért jobb, ha fokozottan figyelünk.

A fenti analógia az alábbi ügy kapcsán jutott az eszembe. Egy vállalkozás – nevezzük Megrendelőnek – hosszabb ideje állt kapcsolatban egy szolgáltatóval, aki minden esetben elvégezte a vállalt munkát, és erről a számlát is benyújtotta. A folyamat a legutóbbi esetben is hasonlóan bonyolódott. A Megrendelő társaság rendben kifizette a  teljesített szolgáltatást. A társaság ügyvezetője egészen a NAV ellenőrzéséig nem is gondolta, hogy nem járt el kellő körültekintéssel. Az ellenőrzés megállapította ugyanis, hogy jogtalan  áfa visszaigénylésre került sor, mivel a szolgáltató felszámolásra került, és már a szolgáltatás megrendelésekor  sem volt jogosult tevékenység végzésére, számla kiállítására. E tényekből következően a Megrendelő társaság a szolgáltatás áfáját nem igényelhette volma vissza.

Hol hibázott a Megrendelő vállalkozás? Utána kellett volna néznie, hogy a szolgáltatást végző vállalkozás rendben működik-e (ingyenes céginformáció, NAV honlap). Ez az eljárás nem napi gyakorlat a vállalkozók egymás közötti kapcsolatában. Ezért ezen a védővonalon átjutott a szabályszegő szolgáltató, a Megrendelő vállalkozás, a más tevékenységéért való felelősség tekintetében elvesztette a csatát. Mi a helyzet a Megrendelő vállalkozás könyvelőjével? A gazdasági folyamatok rögzítése, minden esetben utólag történik, a könyvelő „legfeljebb” figyelmeztetheti a Megrendelő vállalkozást, hogy a kiállított számlával baj van, a számla befogadását és kifizetését nem lehet meg nem történtté tenni. Előremutató javaslatot azonban tehet az ügyvezetés számára: a jövőben a szolgáltató ellenőrzését minden esetben végezzék el.

Nyakunkon a tél! Szigetelj!

Nem, nem bolondultam meg. Ha végigvesszük a teendőket, valóban nincs sok időnk a megvalósításra.
Miről is lesz szó? Az otthonunkról, kényelmünkről és a pénztárcánkról.

Épületeink, a legnagyobb energiafogyasztóink, ezért az energiaárak emelkedése miatt érdemes megvizsgálni a költségcsökkentés lehetőségét. Ha úgy gondoljuk, tudunk javítani épületünk energiahatékonyságán, érdemes megfontolni, mire terjedjen ki az. A tető és homlokzati hőszigetelés, nyílászáró csere, fűtéskorszerűsítés szükségességét és indokoltságát, az elvégzendő munkák sorrendjét külön-külön kell átgondolnunk, melyhez érdemes szakértő segítségét igénybe vennünk. Számításunk végeredményeként előáll, hogy mindez mennyibe kerül, és a felújítás hány év alatt térül meg.

A következő kérdés, hogy a felújítást fedezik-e megtakarításaink. Ha nem, ne féljünk hitelt felvenni erre a célra, amennyiben a hitel rendszeres havi törlesztését jövedelmünkből tudjuk vállalni. A minél előbb elvégzett hőszigetelés, nyílászáró csere, stb. ugyanis azonnali rezsicsökkentést eredményez, amelyből megtakarításunk keletkezik, és ezt hiteltörlesztésre fordíthatjuk. Ha a felvett hitel kamatát meghaladja az energia megtakarítás összege, akkor nem tévedhetünk nagyot.

A banki kínálat számos piaci kamatozású hitelt kínál számunkra, létezik azonban kedvezményes – kamatmentes – konstrukciói is. A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitele, amelyet az MFB pontokon – Budapest Bank, FHB Bank, Takarékbank, B3 Takarék – keresztül érhetünk el.

Még egy érv az energiakorszerűsítés mellett: hatása értéknövelő, egy jövőbeni értékesítésnél mindezek a ráfordítások az ingatlan eladási árában érvényesíthetők. Gondoljuk meg!

Szorít az idő!
Határidő, amit nem mulaszthatunk el

Adó, adóbevallás, határidő. Könyvelés blog, könyvelő.Május 22-én jár le a személyi jövedelemadó bevallásának határideje. Bár sok forrásból és számtalan  formában bombáznak bennünket e témában a felhívások, ha még nem vagyunk túl e kötelezettségünkön, ne várjunk az utolsó pillanatig, kezdjünk hozzá, a NAV honlapján található információ eligazít bennünket.

Bevallásunk tervezetét a NAV elkészítette, amelyet ügyfélkapunkon keresztül érhetünk el (a NAV honlapjának e-SZJA felületéről).  Az szja-bevallási tervezetünket részletesen nézzük át és amennyiben rendben lévőnek találjuk, fogadjuk el, és nincs további teendőnk, az szja beadási határidejét követően  ez válik a hivatalos adóbevallássá.

Amennyiben azonban a bevallás tervezet kiegészítésre szorul (pl. nem tartalmazza  összes bevételünket),  úgy a szükséges adatokkal módosítsuk. Az ily módon kiegészített bevallást a szükséges ellenőrzések elvégzését követően „adjuk be” (kattintsunk a beadás gombra).

Az adóbevallás amellett, hogy lehet nullszaldós, mutathat fizetendő vagy visszaigényelhető adót. Amennyiben adófizetési kötelezettséget mutat ki, az szja-bevallás határidejéig ezt a kötelezettségünket is teljesítenünk vagy kezdeményeznünk (részletfizetés) kell. Abban az esetben pedig, amikor visszaigénylésünk keletkezett, akkor rendelkeznünk kell annak teljesítési módjáról, és a szükséges adatok megadásával biztosítanunk kell a teljesítés
feltételeit.

Ha a jövedelemadó bevallásán már túl vagyunk, akkor ezt követően ne feledkezzünk meg arról a lehetőségről, hogy rendelkezzünk adónk 1+1 százalékáról. Megfizetett adónk 1%-át felajánlhatjuk egy regisztrált civil szervezetnek, 1%-át pedig valamely technikai számmal rendelkező egyháznak vagy a kiemelt előirányzatnak. A lehetséges kedvezményezettek listái a NAV honlapján elérhetőek, és fontos, hogy az általunk választott szervezetek szerepeljenek a támogatható körben. Az elektronikus kitöltés ebben is támogat bennünket, legördülő lista segít bennünket a kiválasztásban.  A bevallást és a rendelkezést adónk 1+1%-áról nem kizárólag elektronikusan tehetjük meg, de ez a legcélszerűbb formája, éljünk vele.

Számlaváltás – Zsebre megy!

Számítsa ki, konzultáljon a bankjával, majd döntsön!

Hitel számla, adó. Könyvelés blog, könyvelő.Rutinná vált már, hogy rendszeresen felülvizsgáljuk telefon, mobiltelefon, internet, televízió  előfizetési csomagjainkat, kalkuláljuk, hogy milyen előnnyel jár, ha összevonjuk az egyes szolgáltatásokat. Ha ezt elmulasztjuk megtenni, mindig levonjuk, a tanulságot, hogy hibáztunk, vétettünk a családi költségvetés ellen, mert volt a piacon jobb ajánlat, amelyről vagy lemaradtunk vagy késve érvényesítettük.

Van egy jó hírem! Be kell Illesztenünk a felülvizsgálandó szerződéseink sorába az aktuális bankszámla csomagunkat is! Mit veszíthetünk? Némi időt természetesen, amit ráfordítunk, azonban éves szinten akár több tízezer forintot is nyerhetünk rajta[1]. A legrosszabb, ami történhet velünk, hogy némi kényelem feláldozása árán megállapítjuk, hogy bankszámlánk a legjobb helyen és konstrukcióban van!

A számunkra legjobb ajánlat megtalálásában nem vagyunk magunkra hagyva, kalkulátorok segítenek nekünk ebben[2]. Ahhoz, hogy a számunkra legmegfelelőbbet kiválaszthassuk, tisztában kell lennünk egyéni preferenciáink mellett saját bankolási szokásainkkal, gyakorlatunkkal (készpénzfelvétel, számlaforgalom, kártya- és internetes bankhasználat, stb.). Ezt a legkönnyebben bankszámlánk folyószámla-kivonata alapján tudjuk meghatározni, tehát vegyük elő néhány hónapra visszamenőleg. Ha ezen adatokkal feltöltjük a kalkulátort, akkor ajánlatot kapunk egy vagy több számlacsomagra a kapcsolódó költséget megjelenítésével.

És itt érkeztünk el egy fordulóponthoz. Amennyiben a kalkulált költségek alacsonyabbak az eddig fizetett díjak, jutalékok havi összegénél, na akkor elgondolkodhatunk azon, hogy a jelenlegi számlacsomagunk nem optimális, váltanunk kell. Első körben a jelenlegi számlavezető bankunknál próbáljunk meg kereskedni, de ne vessük el a bankváltás lehetőségét sem. De van egy jó hírem, a bankváltás gyorsan és „nagyobb” utánajárás nélkül lebonyolítható[3].

Eddig milyen bankszámláról beszéltem? Elsősorban a magánszámlánkról, de ne feledkezzünk meg a vállalkozási számláinkról sem, azokra sem szeretnénk a szükségesnél többet költeni, felülvizsgálati kötelezettségünk azokra ugyanúgy vonatkozik.

Amennyiben pénzügyeinket áttekintettük és egy időszakra rendben tudhatjuk – hasonlóan a mobiltelefon csomagunkhoz -, akkor ezt követően osszuk meg tapasztalatainkat barátainkkal és ismerőseinkkel. De ahhoz, hogy eddig eljussunk, tegyük meg az első lépést, vegyük magunk elé a számlakivonatunkat, és…

[1] Magyar Nemzeti Bank 2016. november 3. Több tízezer forint spórolható meg tudatos bankszámla-választással. „A kényelem mellett évi hatvan-hetvenezer forintot is megtakaríthatnak az ügyfelek, ha körültekintően és a számlahasználati szokásaikhoz igazodva választanak bankszámlát – derült ki a jegybank Bankszámlaválasztó alkalmazásának adataiból.”
  [2] A bankrendszer termékei tekintetében az  MNB online Bankszámlaválasztó alkalmazásával szűrhetünk, és az egyes bankok honlapján is található számlacsomag választó, ajánló rendszer.
   [3] Egyszerűsített bankváltás módja: https://www.mnb.hu/fogyasztovedelem/bankszamlak/bankszamlavalasztas-es-bankszamlanyitas/egyszerusitett-bankvaltas

KönyvelésCégalapítás / HitelközvetítésPályázatírás / Kapcsolat / Blog